KRONIKA‎ > ‎

Soutěž Zlatá vařečka 2016

přidáno: 13. 4. 2016 10:09, autor: Růžovka z.s.   [ aktualizováno 30. 8. 2016 2:11 ]

Gastronomická soutěž „Zlatá vařečka“ doputovala do Nového Jičína

Celkem 14 škol z moravskoslezského, zlínského a olomouckého kraje hostilo 7. dubna Odborné učiliště a Praktická škola v Novém Jičíně v rámci putovní kulinářské soutěže "Zlatá vařečka" 2016. Mezi 28 soutěžícími žáky, kteří přijeli ukázat své kulinářské dovednosti se představili i žáci ze slovenského Kysuckého Nového Města. Ti jako jediní mezinárodní hosté, předvedli také, byť jen nesoutěžně, velmi povedené variace na téma kysané zelí. Právě z této suroviny měli soutěžící za úkol připravit během 30 minut pokrm ve studené nebo teplé úpravě. „Škola, která soutěž pořádá, si dělá vlastní organizaci a volí i téma. Kysané zelí - zdroj vitamínů je ,myslím, v současné době, kdy je populární zdravá výživa a zároveň existuje trend měnit stravovací návyky, téma právě aktuální,” vysvětlila volbu Ilona Šustalová, ředitelka OU a PrŠ Nový Jičín.
Dodržení určeného zadání a času, bezpečnost práce, dovednost při vlastním provedení, hygiena, chuť, vzhled, optimální hmotnost - to byla kritéria, dle kterých odborná porota určila vítěze tohoto již 15. soutěžního ročníku. Prvenství získal se svou nezvyklou úpravou Staročeských zelníků na sladko student SŠ technické z Opavy Roman Krel. Sedlácký toust v podání Evy Císařové z Hlučína si vysloužil místo druhé a na třetí příčce se umístila se Zelnou pochoutkou žákyně pořádající školy Petra Šulová. Zažít pocit úspěchu a vyzkoušet si dovednosti ze své budoucí profese před publikem si mohli žáci se speciálními vzdělávacími potřebami z oboru Stravovací a ubytovací služby i díky sponzorům této soutěže. Velké poděkování za finanční podporu proto patří zejména městu Nový Jičín a Moravskoslezskému kraji.

Za OU a Prš Nový Jičín Marie Mynářová.

Podívejte se video:
http://polar.cz/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/40453/kuchari-soutezili-v-receptech-ze-zeli-
Comments